keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Luettuja ja lukemattomia kirjoja

Olen aina lukenut paljon - en itse asiassa ollut edes ajatellut miten paljon kunnes erään Facebookin postin sivulauseessa totesin, etten pystyisi lukumäärääni oikeastaan lisäämään, koska jo nyt luen 2 - 4 kirjaa viikossa.

Ihan noin paljoa ei kirjoja joka viikko tule luettua, mutta välillä ohuempia, kevyitä viihdekirjoja voi viikossa mennä vielä enemmänkin ja joskus taas joku kirja jää odottelemaan viikkotolkulla mahdollista loppuun lukemista. Ihan kaikkia kirjojani en ole edes lukenut - toisista en edes muista niiden olemassaoloa. Joka tapauksessa kirjamäärät ovat räjähtämässä käsiin e-kirjojen myötä. Jopa ihan vanhanaikaisia kirjoja löytyy isohko kirjahyllyllinen (ja toinen mokoma jäi Suomeen) mutta Amazonin ja Kindle-lukulaitteen mukana kirjamäärä liikkuu jo sadoissa. Amazonin kirjalista näyttää tällä hetkellä lukemaa 802 kpl ja siihen päälle tulevat vielä kasvava määrä suomalaisia e-kirjoja pääosin Elisa-kirjan kautta (180kpl).

Valtaosa noista kirjoista on kevyttä viihdettä jota ei tule todennäköisesti luettua uudelleen, mutta totesin, että olisi hyvä ruveta kirjoittamaan edes jotain ajatuksia ylös lukemastani sekä muistutukseksi itselleni mistä mikäkin kirja kertoo kuten mahdollisesti muillekin antamaan jotain ideoita lukemiseen.

Koska pääosa kirjoistani tällä hetkellä on Amazonin kautta tarkoittaa se, että pääosa on myös englanninkielisiä. Itselleni sillä onko kirja englanniksi tai suomeksi ei ole yleensä isoa merkitystä, koska luen englanniksi ihan yhtä sujuvasti kuin suomeksi (joskus tuntuu, että aihealueesta riippuen jopa sujuvammin kuten esim. SciFi-genren osalta). Tähän blogiin tulen kuitenkin kirjoittamaan suomeksi ja pääosin suomenkielisistä kirjoista: joskus saatan kirjoittaa kirjoista, jotka olen lukenut mahdollisesti englanniksi, mutta kirja kuitenkin on saatavilla myös suomenkielisenä.

Kirjojen käsittelemät aihealueet tulevat myös liikkumaan laidasta laitaan. Pääosin fiktiota, mutta myös mielenkiintoisia tietokirjoja. Tänä vuonna yritän erityisesti keskittyä lukemaan suomalaisten kirjailijoitten teoksia: tämä tulee sisältämään joidenkin raskaina tai hankalina pitämieni palkittujen nykykirjallisten teosten uudelleenlukemista sekä vilkaisua myös vanhoihin klassikoihin, joihin en sitten kouluaikojen ole juurikaan koskenut eli tällä tulee samalla täytettyä aukko yleissivistyksessä ja toivonkin, että sekä nykykirjoista että vanhoista klassikoista löytyy jotain todellisia helmiä.

Kevyemmän lukemisen alueella fantasia- ja SciFi ovat aina olleet suosikeitani ja niiden alueelta toivon myös löytäväni tänä vuonna monia mielenkiintoisia uutuuksia niin Suomesta kuin muualtakin. Etenkin odotan innolla sellaisia fantasiateoksia jotka sijoittuvat joko todelliseen tai kuvitteeliseen muinais-Suomeen tai -Lappiin. Suomalaiset ja pohjoismaiset dekkarit pysynevät kirjalistallani nekin myös tänä vuonna - etenkin vanhojen, tuttujen nimien mukana, mutta myös uudet nimet ovat tervetulleita.

Joten kokonaisuudessaan kirjavuosi edessä on värikäs ja monipuolinen: yritän olla latailematta kymmeniä uusia kirjoja ennen kuin vanhat on luettu, mutta mitään lupauksia en tuon suhteen tee koska niin Amazonin kuin Elisa-kirjankin tarjoukset ovat usein sen verran hyviä, että kirjoja voi ostaa "varastoon" koska eivät ne bittiavaruudesta minnekään katoa vaikkei niitä edes heti lataisi lukulaitteellekaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti